SOCIAL MEDIA
Daria Rybicka - dietoporady | 6 metod jak zacząć jeść strączki
27
post-template-default,single,single-post,postid-27,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

6 metod jak zacząć jeść strączki

W jaki sposób przygotować rośliny strączkowe?

Jak je jeść i wykorzystywać w codziennej kuchni?

 

W poprzednim wpisie TUTAJ podzieliłam się z Wami informacjami dlaczego warto jeść rośliny strączkowe.

Poniżej znajdziecie praktyczne informacje, w jaki sposób można te rośliny wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu.

 

Często wykorzystujecie je w swojej kuchni?

Ciekawi jesteście jakie dania z nich przygotowuję? (są szybkie i smaczne cheeky) Chcecie przepisy?

 

Dajcie znać w komentarzu.

dietoporady-daria-rybicka-6-metod-jak-zaczac-jesc-straczki-00001

 

6 wskazówek jak wprowadzać rośliny strączkowe do swojego jadłospisu

1. Wprowadzanie nasion w małych ilościach do codziennego jadłospisu (cel: „uczenie” organizmu wytwarzania enzymów do trawienia roślin strączkowych)

2. Rób pasty.

Szybki i łatwy sposób na przygotowanie czegoś zdrowego. Słynny humus z ciecierzycy, czy pasta z gotowanej soczewicy doskonale sprawdzi się jako dip do warzyw lub dodatek do kanapki (super alternatywa dla wędliny).

Możesz wykorzystać je również jako dodatek do warzywnych „rolsów” z tortilli czy makaronu.

Aby przygotować pastę wystarczy zmiksować ugotowaną np. soczewicę z dodatkami warzywnymi (np. pomidory, papryka) i doprawić do smaku (np. natka pietruszki, czosnek).

3. Dodatek do obiadu.
Dobra alternatywa zamiast np. ziemniaków. Zwłaszcza, kiedy nie masz czasu – wykorzystaj np. gotowana na parze gotowe produkty. Można zrobić również puree, czy domowy burger oraz użyć nasion jako dodatek do zup.

4. Pamiętaj o moczeniu nasion.

Następnie gotuj je w świeżej wodzie. Sól dodaj dopiero pod koniec gotowania- jeżeli dodamy wcześniej skórka pozostaje twarda i ciężej się wtedy trawi. Dzięki tym zabiegom pozbędziesz się niechcianych substancji wywołujących np. wzdęcia. Jeżeli jesteś szczególnie wrażliwa, na dno garnka można włożyć glony. Zbierz pianę, która stworzy się przy gotowaniu. Dodawaj do dań przyprawy, które ułatwią trawienie – liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, tymianek lub kminek. Jeżeli pomimo powyższych wskazówek nadal odczuwasz nieprzyjemne dolegliwości pod koniec gotowania dodaj niewielką ilość octu jabłkowego lub winnego.

5. Wykorzystaj „gotowce”, które od razu nadają się do zjedzenia.

Na sklepowych półkach możesz znaleźć produkty od razu gotowe do spożycia– rośliny strączkowe gotowane na parze. Dzięki nim unikniesz długiego moczenia nasion. Otwierasz opakowanie i gotowe. Dobra alternatywa dla zapracowanych. W serii Bonduelle znajdziesz ciecierzycę, soczewicę i fasolę gotowane na parze.

Można wykorzystać także gotowe zupy krem bez sztucznych dodatków lub pasztety (zwracaj uwagę na skład).

6. Wyeliminowanie dolegliwości po zjedzeniu

 

Często wynikają one z nieprawidłowego przygotowania dań, złego łączenia produktów lub wyboru nieodpowiednich nasion.

Zastosuj poniższe metody:

· Dokładne przeżuwanie jedzenie

· Jedzenie nasion w formie rozdrobnionej – pasty, pulpety, puree, kotlety

· Wybieranie „łagodniejszych” nasion np. soczewica, groszek, czy fasola mung

· Właściwe łączenie produktów – jedzenie roślin strączkowych w połączeniu z warzywami, szczególnie zielonymi

· Dokładne moczenie i odpowiednie gotowanie

Materiał przygotowany dla Mammazine

Cały tekst znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu TUTAJ

Jeśli podoba Ci się ten wpis dajcie mi znać w komentarzu lub klikajcie tutaj

 

1Comment

Post A Comment