SOCIAL MEDIA
Daria Rybicka - dietoporady | #zdrowe gotowanie – maliny w roli głównej i babeczki z kaszy jaglanej
970
post-template-default,single,single-post,postid-970,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

#zdrowe gotowanie – maliny w roli głównej i babeczki z kaszy jaglanej

W najbliższym czasie dużą uwagę będę poświęcać tematom związanym z żywieniem dzieci. Rozszerzanie diety Kubusia zbliża się wielkimi krokami więc z przyjemnością zaangażowałam się w akcję #zdrowe gotowanie organizowaną przez Beaba, EZPZ i Lassig
Razem z innymi mamami Stashki , Little Friends, Kuroniowa i Ourtime będziemy dla Was przygotowywać zdrowe posiłki dla dzieci i dzielić się z Wami swoimi propozycjami.

Poza propozycjami smacznych i szybkich dań będę przyglądać się posiłkom również z perspektywy dietetyka. Także ma być nie tylko smacznie, ale i zdrowo.

Dziś na tapetę wjeżdżają maliny i kasza samo zdrowie – czyli jaglanka w roli głównej. Ale nie byle jaka, bo zrobiłam z niej pyszne czekoladowe babeczki z malinami.

Smacznego!

 

MALINY OKIEM DIETETYKA

Lubię maliny z to, że są smaczne, pięknie wyglądają i do tego są bardzo zdrowe. Świetnie sprawdzają się zarówno u osób, które się odchudzają (zawierają dużo wody więc są niskokaloryczne), jak również w diecie dzieci.

  • Zawierają sporo witamin  np. wit. C i składników mineralnych np. potas, magnez, wapń.Do tego mają właściwości prozdrowotne.
  • Świetnie sprawdzają się jako środek przeciwgorączkowy (pobudzają gruczoły potowe -> produkuje się więcej potu -> większe parowanie powoduje obniżeniu temperatury ciała)
  • Wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne
  • Zmniejszają biegunkę
  • Mogą powodować nieznaczne rozkurczanie mięśni gładkich m.in. macicy – dlatego są polecane kobietom przed porodem

Powyższe właściwości powodują, że maliny często są stosowane w syropach na przeziębienie dla dzieci.

Jesień w pełni, zima przed nami, także drogie mamy czas zaopatrzyć się w zapasy malin.

Na bazarach znajdziecie jeszcze jesienne odmiany. Polecam zrobić z nich przetwory – mus czy sok z malin lub po prostu je zamrozić.

Mrożone mainy często będę wykorzystywać w naszych przepisach.

 

CZEKOLADOWE BABECZKI JAGLANE

Przepis na babeczki znajdziecie poniżej. Często pytacie mnie, co dawać dzieciom jako przekąski – chociażby na 2 śniadanie czy podwieczorek. Babeczki z kaszy jaglanej to super rozwiązanie – są zdrowe, smaczne i do tego delikatnie słodkie.

Lubię ten przepis za to, że babeczki są mokre – dzięki temu dzieci szybko się z nimi zaprzyjaźniają. Są też szybkie do zrobienia i można wykorzystać w ten sposób “resztki” kaszy jaglanej, która zostaje z poprzedniego dnia lub ze śniadania.

Można podawać je same, z dodatkiem świeżych malin i jogurtu.

U mnie oczarowały całą rodzinę 😉

Dajcie mi znać jak Wam smakowały

 

daria-rybicka-1

 

Do przygotowania babeczek użyłam Babycooka. Poniżej znajdziecie przepis i filmik.

Matę EzPZ znajdziesz tutaj

Processed with VSCOcam with a5 preset

 

BABAECZKI CZEKOLADOWE Z KASZY JAGLANEJ

  • ugotowana kasza jaglana ok. 350 g (niepełne 2 szklanki)
  • jaja 2 szt
  • olej roślinny lub olej kokosowy ok. 1/2 szklanki
  • jogurt 1 szt
  • kakao 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka + szczypta soli
  • cukier ok. 1-2 łyżki/ ksylitol / stewia / rozmoczone daktyle – w zależności od tego czym chcecie dosłodzić babeczkiPorcja na ok. 10 małych babeczek

Wszystkie składniki zmiksować. Przełożyć do formy na babeczki. Piec w 180 stopniach przez ok. 60 min.

Na wierzch możesz ułożyć świeże maliny lub mus z malin.

 

Processed with VSCOcam with a5 preset

Processed with VSCOcam with a5 preset

 

Świeże maliny często wykorzystuję również jako dodatek do kaszy jaglanej, czy owsianki.

Żeby urozmaicić posiłki możesz przygotować mus malinowy, który wykorzystasz również zimą.

MUS Z MALIN

  • 2 opakowania malin
  • łyżka cukru lub miodu

Maliny umyć, gotować przez ok. 25 minut mieszając aby nie przypalić owoców. Na koniec dodać cukier lub miód, przełożyć do słoików.

Zrób w większej ilości, jeśli chcesz mieć zapasy na zimę.

W swojej kuchni lubię szybkie gotowanie. Dlatego jak już miałam przygotowany mus to zrobiłam z niego domowy kisiel.

 

KISIEL MALINOWY

Do szklanki powyższego musu dodałam rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną (ok. 1 łyżka). Dodać do gotujących się owoców. Zagotować, odstawić do wystudzenia.

Do malin możesz dodać dowolne inne owoce (również mrożone).

Często kisiel przygotowuję z domowego kompotu. Kompot z dowolnych owoców gotuję, dosładzam pod koniec gotowania jeśli jest taka potrzeba (możesz np. użyć stewii). Na koniec dodaję rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Ilość mąki zależy od tego jak gęsty lubisz kompot.

 

 

 

 

Wykorzystałam:

 

Babycook Beaba

Matę EzPZ

NA CO MACIE OCHOTĘ W KOLEJNYM ODCINKU?

MOŻE COŚ NA OBIAD

 

 

 

 

 

 

6 komentarzy

Post A Reply to Daria Rybicka Cancel Reply