SOCIAL MEDIA
Daria Rybicka - dietoporady | Jaja – dlaczego warto je jeść + przepis na pyszną szakszukę
2408
post-template-default,single,single-post,postid-2408,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Jaja – dlaczego warto je jeść + przepis na pyszną szakszukę

Dlaczego warto jeść jaja?
Przede wszystkim to bardzo odżywczy produkt.

• Źródła łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy i to w odpowiednich proporcjach. Jest to białko wysokiej jakości.

• Dobre źródło witamin – witamina D, E, K, witaminy z grupy B

• Zawiera spore ilości składników mineralnych np. wapnia i selenu

• Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (dobre tłuszcze)

• Zawiera dużo składników odżywczych m.in. cholina, która korzystnie wpływa na układ nerwowy. Między innymi stymuluje rozwój mózgu płodu, co jest niezwykle istotne u kobiet ciężarnych

• Zawiera związki, które dobrze wpływają na funkcjonowanie oczu. Luteina, zeaksantyna to przeciwutleniacze ważne dla oczu, chronią np. przed uszkodzeniami siatkówki, czy zmniejszają ryzyko chorób oczu.

• Nie wpływają źle na układ krążenia (kiedyś uważano, że powodują wzrost poziomu cholesterolu we krwi)

• Zapewnia uczucie sytości na długi czas

Na wartość odżywczą jaja ma wpływ również źródło pochodzenia. Jaja od kur z wolnego wybiegu mogą mieć wyższą wartość odżywczą od kur żyjących w klatkach, chociaż tutaj też wszystko zależy od paszy, która jest podawana zwierzętom.

 

O co chodzi z tymi numerkami?

Oznaczenia jaj :

0- ekologiczny
1 – wolnowybiegowy
2 – ściółkowy
3 – klatkowy

 

JAJA W CIĄŻY

Jak najbardziej polecam jedzenie jaj, jeżeli jesteś w ciąży. Więcej na ten temat pisałam jakiś czas temu na prośbę Nicole. TUTAJ znajdziecie więcej informacji

 

Jak zmniejszyć ryzyko zakażenia Salmonellą?

Czy można jeść jaja na miękko w ciąży?

Bezpieczna metoda przygotowania jaj

Opinię ginekologa, dlaczego warto jeść jaja w ciąży

 

JAJA W TRAKCIE KARMIENIA PIERSIĄ 

Jak najbardziej możesz jeść jaja, kiedy karmisz piersią. Możesz jeść jaja na twardo, miękko, jaja w koszulce, jajecznicę, czy szakszukę.

Tak a propos szakszuki, to obok jaja w koszulce nasza ulubiona forma jedzenia jaj.

 

A TY JAKĄ LUBISZ SZAKSZUKĘ?

WERSJA PODSTAWOWA, CZY MASZ JAKIEŚ ULUBIONE DODATKI?

 

Processed with VSCO with a5 preset

 

Processed with VSCO with a5 preset

 

 

 

SZAKSZUKA 

Shakshouka to danie kuchni izraelskiej, egispskiej i marokańskiej. Oznacza wielki bałagan. To idealne rozwiązanie, kiedy chcesz wyczyścić lodówkę 😉 Do jaj gotowanych na pomidorach dodajesz to, co masz i danie gotowe.

To jedno z naszych ulubionych potraw z jaj. Idealne na śniadanie i kolację. Świetnie się sprawdza, kiedy zostały mi jakieś końcówki produktów, które chcę wykorzystać.

Tak, możesz ją jeść będąc w ciąży, karmiąc piersią i będąc na diecie 🙂

 

ZNACIE?  LUBICIE?

Jeśli nie, to niżej przepis

WERSJA PODSTAWOWA 

  • 2-3 jaja
  • 2 pomidory
  • Łyżeczka oliwy/oleju
  • Mały ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • Sól, pieprz, oregano, ostra papryka, ulubione przyprawy

Na niewielkiej patelni podgrzać tłuszcz, dodać czosnek, cebulę. Delikatnie podsmażyć. Dodać pokrojone na duże kawałki pomidory (dużego pomidora kroję na 4-6 kawałków). Pomidory można sparzyć i obrać ze skóry. Ja z oszczędności czasu tego nie robię. Dodać ulubione przyprawy (np. sól, pieprz, oregano). Pomidory chwilę podgrzać (kilka minut), ale pilnować aby się nie rozpadły. Chodzi o to, aby puściły sok, ale nie rozpadły się całkowicie. Dodaj jaja, przykryj pokrywką i gotować ok. kilku minut 3-5. Na wierzch świeżo zmielony pieprz i zieleninka np. świeża bazylia lub pietruszka lub kolendra.

Zjedz prosto z patelni.

Wersję podstawową możesz urozmaicać dowolnymi dodatkami.

 

Processed with VSCO with a5 preset

 

 

WERSJA MĘSKA z kiełbaską

  • 3-4 jaja
  • 2 duże pomidory
  • Łyżeczka oliwy/oleju
  • 1 cebula
  • kiełbaska
  • Sól, pieprz, oregano, ostra papryka, ulubione przyprawy

Na niewielkiej patelni podgrzać tłuszcz, dodać czosnek, cebulę, kiełbaskę. Delikatnie podsmażyć. Dodać pokrojone na duże kawałki pomidory (dużego pomidora kroję na 4-6 kawałków). Dodać ulubione przyprawy (np. sól, pieprz, oregano). Pomidory chwilę podgrzać (kilka minut), ale pilnować aby się nie rozpadły. Chodzi o to, aby puściły sok, ale nie rozpadły się całkowicie. Dodaj jaja, przykryj pokrywką i gotować ok. kilku minut 3-5. Na wierzch świeżo zmielony pieprz i tymianek.

Zjedz prosto z patelni.

 

Processed with VSCO with a5 preset

 

SZAKSZUKA Z CUKINIĄ, SZPINAKIEM I SEREM FETA

 

  • 3 jaja
  • 2 pomidory
  • odrobina oleju
  • 1/2 cebuli
  • 1/3 cukinii *może być więcej
  • garść młodego szpinaku
  • kawałek sera greckiego typu feta
  • Sól, pieprz, oregano,

Na niewielkiej patelni podgrzać tłuszcz, dodać cebulę, po chwili cukinię. Delikatnie podsmażyć. Dodać pokrojone na duże kawałki pomidory (dużego pomidora kroję na 4-6 kawałków). Dodać ulubione przyprawy (np. sól, pieprz, oregano). Pomidory chwilę podgrzać (kilka minut), ale pilnować aby się nie rozpadły. Chodzi o to, aby puściły sok, ale nie rozpadły się całkowicie. Dodaj jaja, przykryj pokrywką i gotować ok. kilku minut 3-5.

Na wierzch świeżo zmielony pieprz i zieleninka u mnie świeże listki oregano.

Na koniec ułóż garść szpinaku i kawałki sera.

 

Zjedz prosto z patelni.

Smacznego!

 

Processed with VSCO with a5 preset

 

KTÓRA WERSJA NAJBARDZIEJ CI ODPOWIADA?

Daj znać, jeśli masz swoje sposoby na szakszukę

A tak przy okazji, chciałam Wam jeszcze powiedzieć o akcji “Karmię, jem wszystko”. Dominika,  Mama Lekarz  mnie do niej zaprosiła.

Tak, jem wszystkie produkty, które jadłabym nie karmiąc piersią. Jaja, cebulę, czosnek, wszystkie warzywa i owoce….

Powiem więcej, nawet alkohol wypiłam. Najprawdziwszy z prawdziwych, kolorowe wino z całym 5% alkoholu.

Także dziewczyny, “KARMIĘ, JEM WSZYSTKO”

 

 

 

See you soon

D.

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment