SOCIAL MEDIA
Daria Rybicka - dietoporady | Metody na przeziębienie i rozgrzewająca herbatka z imbiru #zdrowe gotowanie
1338
post-template-default,single,single-post,postid-1338,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Metody na przeziębienie i rozgrzewająca herbatka z imbiru #zdrowe gotowanie

W poprzednim wpisie opowiadałam Ci o naturalnych metodach na przeziębienie i dobroczynnym działaniu imbiru.

Zobacz (TUTAJ)  jakie ma właściwości i jak go stosować żeby był skuteczny.

Dziś pokażę Ci dlaczego warto go stosować w diecie dziecka.

IMBIR

Regularne jedzenie imbiru zapobiega infekcjom – ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Polecany jest również przy zapaleniu oskrzeli.

Ma silne działanie rozgrzewające dlatego nie podawaj go dziecku, kiedy ma gorączkę.

Herbatki imbirowe stosowane przed podróżą mogą być pomocne przy chorobie lokomocyjnej dziecka (zapobieganie/zmniejszanie dolegliwości).

Imbir w diecie dzieci


Wprowadzamy go tak jak w przypadku pozostałych produktów. W małych ilościach i obserwujemy reakcję. Uważa się, że można go podawać po 1 r.ż. Stosuj go z umiarem u młodszych dzieci. U starszaków możesz zacząć wprowadzać go w większych ilościach (przy założeniu obserwowania reakcji dziecka). U Julka (ma 3 lata) wykorzystuję już większą ilość. Obecnie stosuję imbir w dużych ilościach jako profilaktykę chorobową. Zwykle przygotowuję herbatę z dodatkiem naparu imbirowego.

Bardzo skuteczny w zapobieganiu infekcji jest skoncentrowany napar z imbiru, który znajdziesz  TUTAJ  . Problem, który może wystąpić to smak – napar ma intensywny, ostry smak. Julek jest małym “lekomanem” i wlewam mu napar do miarki od leków 😉  ale spokojnie, są też łągodniejsze metody jak chociażby dolewanie naparu do ulubionej herbaty..

Napary z imbiru mają ostry smak dlatego dodawaj go do herbatki dosłodzonej miodem. Jeżeli chcesz dodatkowo skorzystać z dobroczynnego działania miodu pamiętaj, że w temp. powyżej 40 stopni miód traci swoje właściwości.

Polecam stopniowe oswajanie dziecka ze smakiem i zapachem imbiru. Początkowo jako dodatek do potraw (dodatek do mięsa, ciasta), następnie zwiększanie stężenia imbiru w herbatach. Im więcej soku z imbiru będziesz dodawać, tym mikstura będzie bardziej skuteczna.

NAJBARDZIEJ SKUTECZNY JEST SOK WYCIŚNIĘTY Z IMBIRU 

Poniżej znajdziesz przepis na jesienną, rozgrzewającą herbatkę. Świeży imbir i skórkę pomarańczy zmiksowałam w BabyCook (znajdziesz TUTAJ) więc całość zajęła mi kilka minut.

Jeśli nie masz takiego urządzenia zetrzyj imbir na tarce o małych oczkach – chodzi o to, aby uzyskać jak najwięcej soku. Dodatkowo sok możesz odcisnąć w dłoniach.

Działanie rozgrzewające i wysuszające ma również imbir, cynamon, kardamon i goździki, które wykorzystałam. 

 

“Czy wiesz, że”: Dzięki dodaniu powyższych przypraw potrawy są lepiej trawione np. słodkie produkty, desery, czy sałatki owocowe. Warto dodawać je również do produktów, które mają “śluzotwórczy” charakter np. produkty mleczne. Dodatkowo można  zrównoważyć niekorzystne, wychładzające działanie nabiału na organizm.

 

 

ROZGRZEWAJĄCA HERBATA Z IMBIREM

  • świeży imbir
  • goździki
  • cynamon
  • pomarańcza
  • kardamon

Zaparzam czarną herbatę. Dodaję do niej kawałek laski cynamonu, kardamon, zblendowany/starty imbir i skórkę pomarańczy, goździki – kilka sztuk. Na koniec dodaj kawałki pomarańczy, ale do już przestygniętej herbaty (jeśli wrzucisz do gorącej wody straci swoje właściwości).

Proporcje dowolne. Polecam jednak użyć jak najwięcej świeżego imbiru również w formie odciśniętego soku, który jest najbardziej skuteczny.

Jeżeli będziesz potrzebować dosłodzić herbatę dodaj miód. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać go do gorącego płynu – straci wtedy swoje właściwości.

 

FILM – rozgrzewająca herbata na przeziębienie

dietetyk warszawa daria rybicka przeziębienie

dietetyk warszawa daria rybicka przeziębienie

dietetyk warszawa daria rybicka przeziębienie

 

dietetyk warszawa daria rybicka przeziębienie

dietetyk warszawa daria rybicka przeziębienie

dietetyk warszawa daria rybicka przeziębienie

dietetyk warszawa daria rybicka przeziębienie

dietetyk warszawa daria rybicka przeziębienie

 

Kiedy na zewnątrz zimno, dobrze jest pić regularnie gorące, rozgrzewające napoje.

Poniżej propozycje polecanych herbat. Warto dodawać poszczególne składniki w podanej kolejności dla zachowania zasad kuchni 5 przemian

 

Rozgrzewająca herbata aromatyczna

Rwg. zasady 5 przemian

  • litr wrzątku
  • kora cynamonu, 2 gwiazdki anyżu
  • ziarna kardamonu, imbir
  • kilka ziaren soli * opcjonalnie

składniki gotuj ok. 10 minut, następnie dodaj:

herbatę owocową lub susz malinowy

czarną, lściastą herbatę

Lekko przestudzoną herbatę dosłodzić miodem.

 

Napój na przeziębienie

wypity przed snem, zadziała jak aspiryna

1/2 litra wrzątku

łyżeczka tymianku

1/2 łyżeczki cynamonu

starty imbir

 

Składniki gotować kilka minut, wypić gorący napój i położyć się do łóżka

 

Rozgrzewające kakao

wrzątek, kakao

wanilia lub cukier waniliowy

chilli

 

Gotujemy kilka minut – działanie mocno rozgrzewające.

 

 

 

Wpis przygotowany w ramach akcji #zdrowe gotowanie organizowanej przez BeabaEZPZ i Lassig

Wykorzystałam:

Babycook Beaba

 

Przy przygotowywaniu wpisu korzystałam również z następujących źródeł:

Pitchford P. “Odżywianie dla zdrowia”

Sokołowska B. “Alkaliczny detoks”

Dobek E. “5 przemian w kuchni i w życiu”

 

 

 

No Comments

Post A Comment