07 paź #zdrowe gotowanie – maliny w roli głównej i babeczki z kaszy jaglanej
W najbliższym czasie dużą uwagę będę poświęcać tematom związanym z żywieniem dzieci. Rozszerzanie diety Kubusia zbliża się wielkimi krokami więc z przyjemnością zaangażowałam się w akcję #zdrowe gotowanie organizowaną przez Beaba, EZPZ i Lassig
Razem z innymi mamami Stashki , Little Friends, Kuroniowa i Ourtime będziemy dla Was przygotowywać zdrowe posiłki dla dzieci i dzielić się z Wami swoimi propozycjami.
Poza propozycjami smacznych i szybkich dań będę przyglądać się posiłkom również z perspektywy dietetyka. Także ma być nie tylko smacznie, ale i zdrowo.
Dziś na tapetę wjeżdżają maliny i kasza samo zdrowie – czyli jaglanka w roli głównej. Ale nie byle jaka, bo zrobiłam z niej pyszne czekoladowe babeczki z malinami.
Smacznego!
MALINY OKIEM DIETETYKA
Lubię maliny z to, że są smaczne, pięknie wyglądają i do tego są bardzo zdrowe. Świetnie sprawdzają się zarówno u osób, które się odchudzają (zawierają dużo wody więc są niskokaloryczne), jak również w diecie dzieci.
- Zawierają sporo witamin np. wit. C i składników mineralnych np. potas, magnez, wapń.Do tego mają właściwości prozdrowotne.
- Świetnie sprawdzają się jako środek przeciwgorączkowy (pobudzają gruczoły potowe -> produkuje się więcej potu -> większe parowanie powoduje obniżeniu temperatury ciała)
- Wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne
- Zmniejszają biegunkę
- Mogą powodować nieznaczne rozkurczanie mięśni gładkich m.in. macicy – dlatego są polecane kobietom przed porodem
Powyższe właściwości powodują, że maliny często są stosowane w syropach na przeziębienie dla dzieci.
Jesień w pełni, zima przed nami, także drogie mamy czas zaopatrzyć się w zapasy malin.
Na bazarach znajdziecie jeszcze jesienne odmiany. Polecam zrobić z nich przetwory – mus czy sok z malin lub po prostu je zamrozić.
Mrożone mainy często będę wykorzystywać w naszych przepisach.
CZEKOLADOWE BABECZKI JAGLANE
Przepis na babeczki znajdziecie poniżej. Często pytacie mnie, co dawać dzieciom jako przekąski – chociażby na 2 śniadanie czy podwieczorek. Babeczki z kaszy jaglanej to super rozwiązanie – są zdrowe, smaczne i do tego delikatnie słodkie.
Lubię ten przepis za to, że babeczki są mokre – dzięki temu dzieci szybko się z nimi zaprzyjaźniają. Są też szybkie do zrobienia i można wykorzystać w ten sposób “resztki” kaszy jaglanej, która zostaje z poprzedniego dnia lub ze śniadania.
Można podawać je same, z dodatkiem świeżych malin i jogurtu.
U mnie oczarowały całą rodzinę 😉
Dajcie mi znać jak Wam smakowały
Do przygotowania babeczek użyłam Babycooka. Poniżej znajdziecie przepis i filmik.
Matę EzPZ znajdziesz tutaj
BABAECZKI CZEKOLADOWE Z KASZY JAGLANEJ
- ugotowana kasza jaglana ok. 350 g (niepełne 2 szklanki)
- jaja 2 szt
- olej roślinny lub olej kokosowy ok. 1/2 szklanki
- jogurt 1 szt
- kakao 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka + szczypta soli
- cukier ok. 1-2 łyżki/ ksylitol / stewia / rozmoczone daktyle – w zależności od tego czym chcecie dosłodzić babeczkiPorcja na ok. 10 małych babeczek
Wszystkie składniki zmiksować. Przełożyć do formy na babeczki. Piec w 180 stopniach przez ok. 60 min.
Na wierzch możesz ułożyć świeże maliny lub mus z malin.
Świeże maliny często wykorzystuję również jako dodatek do kaszy jaglanej, czy owsianki.
Żeby urozmaicić posiłki możesz przygotować mus malinowy, który wykorzystasz również zimą.
MUS Z MALIN
- 2 opakowania malin
- łyżka cukru lub miodu
Maliny umyć, gotować przez ok. 25 minut mieszając aby nie przypalić owoców. Na koniec dodać cukier lub miód, przełożyć do słoików.
Zrób w większej ilości, jeśli chcesz mieć zapasy na zimę.
W swojej kuchni lubię szybkie gotowanie. Dlatego jak już miałam przygotowany mus to zrobiłam z niego domowy kisiel.
KISIEL MALINOWY
Do szklanki powyższego musu dodałam rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną (ok. 1 łyżka). Dodać do gotujących się owoców. Zagotować, odstawić do wystudzenia.
Do malin możesz dodać dowolne inne owoce (również mrożone).
Często kisiel przygotowuję z domowego kompotu. Kompot z dowolnych owoców gotuję, dosładzam pod koniec gotowania jeśli jest taka potrzeba (możesz np. użyć stewii). Na koniec dodaję rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Ilość mąki zależy od tego jak gęsty lubisz kompot.
Wykorzystałam:
Babycook Beaba
NA CO MACIE OCHOTĘ W KOLEJNYM ODCINKU?
MOŻE COŚ NA OBIAD
Dominika
Posted at 20:29h, 07 październikaWypróbuję. Ile jogurtu, tzn. jaka wielkość opakowania. Pozdrawiam
Daria Rybicka
Posted at 23:40h, 12 październikaDominika- mały jogurt czyli ok 150ml
Sposób na niejadka – owoce w diecie dziecka | Daria Rybicka - dietoporady
Posted at 00:31h, 05 grudnia[…] Wpis przygotowany w ramach akcji #zdrowe gotowanie […]
Kate
Posted at 14:22h, 09 styczniaA co zamiast jogurtu mozna dać? Nie mogę nabiału 🙁
Daria Rybicka
Posted at 14:59h, 09 styczniaPo prostu go nie dodawaj ? też powinno wyjsć. Jeżeli bedziesz widziała, że ciasto jest trochę zagęści do dodaj trochę więcej tłuszczu
Kate
Posted at 21:07h, 09 styczniaSuper 🙂 Dzieki!
K.