11 paź #zdrowe gotowanie najlepsza zupa krem z cukinii
Cukinia okiem dietetyka
- im młodsza, tym smaczniejsza
- zawiera potas, żelazo, magnez
- witaminę C, Beta karoten
- odkwasza organizm
Cukinia jest również świetnym rozwiązaniem dla Ciebie jeżeli się odchudzasz. Jest wartościowa pod kątem składu, do tego jest niskokaloryczna więc możesz ze spokojem zjadać jej nawet duże ilości.
Cukinia w diecie dzieci
Cukinia ma dużą wartość odżywczą do tego jest łagodna w smaku i łatwostrawna dlatego dobrze sprawdza się w diecie dzieci. Może być jednym z pierwszych warzyw, które podajemy maluchom.
Jeżeli wykorzystujesz młodą cukinię nie musisz jej obierać ze skórki.
Co można zrobić z cukinii
Lubię to warzywo za to, że można z niej przygotować wiele dań. Doskonale sprawdza się jako składnik leczo, past do makaronów, zup, zapiekanek, czy placków.
Wiecie, że robię z niej nawet ketchup..
Jeśli chcecie podzielę się z Wami przepisem
W ramach akcji #zdrowe gotowanie organizowaną przez Beaba, EZPZ i Lassig przygotowałam dla Was najlepszą zup krem z cukinii, jaką kiedykolwiek jadłam.
Ta zupa to przykład na to, że nie musisz gotować oddzielnych potraw dla swojego dziecka. Tą zupą zachwycała się cała moja rodzina.
Sprawdźcie również co dobrego wymyśliły pozostałe mmy biorące udział w akcji Stashki , Little Friends, Kuroniowa i Ourtime
Nie musisz gotować posiłków oddzielnie dla dziecka
Przygotuj składniki, które używasz do przygotowania dania. Jeżeli zależy Ci na tym aby potrawa dziecka była łagodniejsza w smaku nie doprawiaj na początku zupy. Zrób już po odłożeniu porcji dla dziecka.
Jeżeli nie wprowadzałaś jeszcze cebuli czy czosnku do diety dziecka, to po prostu przygotuj wersję podstawową bez tych składników. Potraktuj tą część jako bazę, którą będziesz “dosmaczać” dla siebie według uznania.
Jeżeli początkowo chcesz uzyskać jak najbardziej łagodny smak to warzywa możesz przygotować na parze (ja zrobiłam to w urządzeniu Babycook, które otrzymałam od Beaba Polska).
W normalnej wersji warzywa podduszam na patelni dla wydobycia smaku, a później dodaję bulionu warzywnego aby warzywa całkowicie rozmiękły.
ZUPA KREM Z CUKINII Z CHIPSAMI Z MARCHEWKI
- cukinia 2 szt.
- ziemniaki 2 szt.
- czerwona cebula 1 szt.
- pietruszka korzeń 1 szt.
- czosnek 1 ząbek
- bulion warzywny ok. 2 szklanek
- oliwa/olej 1 łyżka
- przyprawy : mała ilość, do smaku sól, pieprz
Warzywa pokroić, delikatnie przesmażyć na łyżce tłuszczu (w delikatniejszej wersji zastąpić parowaniem, jak opisałam powyżej). Najpierw wykorzystaj twardsze warzywa – cebulę, pietruszkę, czosnek, ziemniaki. Na koniec dodaj cukinię. Całość należy zalać bulionem warzywnym i podgotować, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku w razie potrzeby.
Następnie zblendować na gładki krem.
CHIPSY MARCHEWKOWE
Marchew umyj, obierz i pokrój na cienkie, długie wstążki – możesz to zrobić obieraczką do warzyw.
Polej kilkoma kroplami tłuszczu np. oliwa, dopraw szczyptą soli i pieprzu.
wstaw do piekarnika na ok. 20-30 min w temp. ok. 90 stopni. Czas przygotowania zależy od piekarnika. Ważne jest to, aby nie spalić chipsów. Chodzi o to, aby odparować wodę i uzyskać chrupiący efekt. Jeżeli widzisz, że są za miękkie piecz aż staną się chrupiące.
Chrupiące chipsy to fajny pomysł na pobudzanie zmysłu dotyku dziecka.
JEŚLI LUBICIE CUKINIĘ DAJCIE ZNAĆ W KOMENTARZACH, ŻE CHCECIE WIĘCEJ PRZEPISÓW
Ania
Posted at 13:54h, 12 październikawłaśnie zjadłam;:) pychotka;) jeszcze dodałam grzanki..na pewno wrócę do tego przepisu.
Daria Rybicka
Posted at 23:12h, 12 październikaAnia, super ? Bardzo się cieszę, że Ci smakowała. Przepis możesz puścić w świat ? Udostępnić na Fb
Lekka po świętach | Daria Rybicka - dietoporady
Posted at 17:02h, 29 grudnia[…] zupa krem np. z cukinii. Znajdziesz TUTAJ […]