10 cze zdrowy deser – czekoladowy mus
Mam dla Ciebie deser, który możesz jeść bezkarnie.Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem sezonowych owoców.
Budyń to jedno z moich wspomnień z dzieciństwa dlatego uwielbiam ten przepis. Do tego czekoladowy smak i dodatek owoców powoduje, że jest to ostatnio jeden z naszych śniadaniowych faworytów.
Mus jest obłędny i prosty w przygotowaniu!
Jest zdrowy i naprawdę pyszny. Zwykle wykorzystuję go na śniadanie, ale możesz go podać jako deser.
Do przygotowania musu możesz wykorzystać wcześniej ugotowaną kaszę np. taką, która została Ci z dnia poprzedniego. Można przygotować również większą ilość i następnego dnia rano odgrzać budyń (bardzo go lubię w wersji na ciepło). Dla odmiany zmień owoce.
Polecam mamom – zaproponuj na śniadanie swojemu dziecku. Jeśli będzie potrzeba możesz go dosłodzić i podać z ulubionym owocem dziecka (często dzieciom smakuje w połączeniu z bananem i truskawkami).
Poniżej dzielę się z Wami przepisem, który najczęściej wykorzystuję.
Zachęcam jednak do kombinowania z dodatkami. Baw się smakami. Zamiast mleka kokosowego dodaj inne mleko roślinne, zamiast kakao karob i do tego różne owoce.
Świetnie smakuje również z dodatkiem mleka roślinnego (np. migdałowe zamiast kokosowego) i dodatkiem suszonej śliwki oraz orzechów. Na wierzch dowolne owoce.
Jak Wam się podoba?
Dajcie znać z jakimi dodatkami najbardziej Wam smakuje
No Comments