26 paź #zdrowe gotowanie – placuszki bananowe na śniadanie
Wiele moich wspomnień z dzieciństwa jest związanych z jedzeniem. Pamiętam smak kaszy manny z owocami robionej przez prababcię, drożdżowy placek zjadany z mlekiem, czy racuchy babci. Nie da się ukryć, że o zamiłowanie do węglowodanów zadbano już od samego początku 😉
A tak serio. Zależy mi na tym, aby moje dzieci miały równie fajne wspomnienia. Mamy swoje rytuały związane z posiłkami. Wspólne kolacje, Juluś wtedy dostaje jedzenie wybierane przez nas (zwykle kilka rzeczy, z których może wybrać to, na co ma ochotę). Weekend rządzi się jednak innymi prawami. W weekend jest szaleństwo. Mamy taki zwyczaj, że sobotnie albo niedzielne poranki zaczynamy słodkim śniadaniem. Królują placuszki lub naleśniki.
Widok mamy krzątającej się w kuchni i smak przygotowywanych pyszności to niewątpliwie jedno z fajnych wspomnień. Jest tylko jedno ALE. Poza smakiem staram się aby to co jemy było zdrowe. Często to co robię, to modyfikacja babcinych przepisów. Tak jest tym razem. Pokażę Wam przepis babci na placuszki bananowe, a później zobaczycie w jaki sposób je zmodyfikowałam.
Smacznego!
JEŻELI MACIE SPRAWDZONE PRZEPISY NA ZDROWE PLACKI TO KONIECZNIE DAJCIE ZNAĆ
Tradycyjne placuszki bananowe
- banan 2 szt
- jajo 2 szt
- mleko ok. 3 dużych łyżek
- jogurt gęsty ok. 4 łyżek
- mąka ok. 8 łyżek
- sól szczypta
- tłuszcz do smażenia
Wymieszaj wszystkie składniki. Najpierw jaja z mlekiem i jogurtem, dodaj mąkę, banana. Wszystko rozmiksuj na gładką masę. Smaż na niewielkiej ilości tłuszczu.
A teraz propozycja jak zamienić tradycyjne placuszki z białej pszennej mąki na zdrowszą wersję.
Zdrowe placuszki bananowe
- banany 2 szt
- mleko niepełne 1.5 szklanki (może być roślinne)
- mąka pełnoziarnista (ja użyłam mąki pełnoziarnistej żytniej) – dosypuj tyle, aż uzyskasz dosyć gęste ciasto
- proszek do pieczenia niewielka ilość (ok. 1/4 łyżeczki – “na czubku”)
- sól szczypta
- opcjonalnie miód, jajo
- tłuszcz (olej kokosowy, masło klarowane – to, co używasz w kuchni)
Rozgnieć banany, dodaj mleko, dosyp mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mąkę dosypuj po mału, tak aby ciasto zrobiło się nieco bardziej gęste niż naleśnikowe.
Placuszki smaż na niewielkiej ilości tłuszczu (olej kokosowy, masło klarowane – to, co używasz w kuchni).
Jeżeli będziesz potrzebować, dodaj jajo – będzie Ci łatwiej smażyć placuszki.
Wskazówka: Jeżeli obawiasz się o smak (np. kiedy Twoje dziecko nie zna posmaku mąki pełnoziarnistej) możesz go “zamaskować” kakao i miodem. Przygotowujesz w ten sposób wersję czekoladową 😉
Na wierz ułóż ulubione owoce dziecka.
Bananowo-owsiane placuszki
- banany 2 szt (najlepiej dojrzałe)
- jajo 2 szt
- płatki owsiane szklanka
- tłuszcz do smażenia (olej kokosowy, masło klarowane – to, co używasz w kuchni)
- dowolne owoce na wierzch
Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę. Niewielkie placuszki smaż na rozgrzanej patelni. Podawaj z ulubionymi owocami.
Podobnie jak wyżej możesz dodać kakao i miód aby zamienić placuszki w czekoladową wersję.
Wpis przygotowany w ramach akcji #zdrowe gotowanie organizowanej przez Beaba, EZPZ i Lassig
Wykorzystałam:
Babycook Beaba
Domowe musli i zdrowe batoniki | Daria Rybicka - dietoporady
Posted at 12:19h, 06 listopada[…] się i ostatnio coś zaskoczyło. Przygotowaliśmy razem musli, placuszki bananowe (znajdziesz TUTAJ) i babeczki z fasoli (podzielę się z Tobą przepisem). Cieszę się, cieszę się jak dziecko […]
Gosia
Posted at 09:45h, 09 listopadaWitaj
Ja mam tradycje placuszkową w domu na śniadanko, jak tylko uda mi się szybciej wstać moje dziewczyny zajadają się plackami bananowymi. Często robię w wersji bezglutenowej, aby ograniczyć im trochę mąkę pszenną 🙂
Placki na szybko to:
-banan
– parę łyżek ugotowanej już wcześniej kaszy jaglanej
– jajko
– parę łyżek jogurtu naturalnego
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
wszystko tak na oko 🙂 do blendera, smażę zawsze na oleju kokosowym
Podaje polane syropem daktylowym
polecam dziewczyny uwielbiają :))
Daria Rybicka
Posted at 09:48h, 09 listopadaSuper ? fajne są te rytuały dla dziecięcych wspomnień.
Dobry pomysł ? wypróbuję
Sposób na niejadka – owoce w diecie dziecka | Daria Rybicka - dietoporady
Posted at 00:19h, 05 grudnia[…] dziecko lubi placki (a często tak jest) to staraj się zrobić je w zdrowszej wersji (TUTAJ znajdziesz przepis na placuszki […]
Patrycja
Posted at 10:57h, 15 kwietniaBardzo fajny przepis dziękuję. Mam pytanie jakie jest Pani zdanie na temat miodu i mleka krowiego w diecie maluszka? jest wiele różnych źródeł i zupełnie nie wiem od kiedy można je dziecku podawać. Korzystam póki co z mlek roślinnych (córka ma 16 miesięcy). Pozdrawiam 🙂
Daria Rybicka
Posted at 16:32h, 18 kwietniaproszę 🙂 zalecenia są takie, że miodu nie powinno się podawać małym dzieciom z uwagi na ryzyko występowania bakterii Clostridium Botulinum.
Co do mleka to temat nieco bardziej skomplikowany 😉 Mleko krowie można stosować do celów kulinarnych (dodatek do placków, naleśników itd.)
Daria Rybicka
Posted at 16:34h, 18 kwietniaNie przekraczałabym również ilości ok. 1-2 szklanek maksymalnie
Patrycja
Posted at 08:28h, 19 kwietniaDziękuję Pani Dario za odpowiedź 😉 i pozdrawiam serdecznie!