SOCIAL MEDIA
Daria Rybicka - dietoporady | Czy warto jeść grzyby?
3839
post-template-default,single,single-post,postid-3839,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive
grzyby w diecie

Czy warto jeść grzyby?

Zastanawiałaś się kiedyś, czy warto jeść grzyby?

Ja tak. Uwielbiam grzyby i jeszcze do niedawna byłam przekonana, że grzyby to produkt ceniony za właściwości smakowo-zapachowe, który ma niewiele wartości odżywczych. Właściwie to chyba takie przekonanie wyniosłam nawet z czasów studiów. Pamiętam jak któregoś dnia podczas LIVE na Instagramie (TUTAJ) opowiadałam jak bardzo lubię grzyby. Za kilka dni dostałam pytanie czy chciałabym się w tym temacie wypowiedzieć na portalu Fun-gi.pl .

Zrobiłam to chętnie, ponieważ zmobilizowało mnie to do zagłębienia się w temat i okazało się, że jest zupełnie inaczej niż mi się wydawało.

 

Grzyby jadalne zawierają związki biologicznie czynne, co oznacza, że mają bardzo dobry wpływ na organizm. 

 

Pomagają w zapobieganiu chorób układu krążenia, nowotworom (dzięki zawartym w nich związkach – polisacharydom), a jeżeli choroby już wystąpią to mogą wspierać leczenie. Wpływ na organizm jest już potwierdzony naukowo (poniżej podaję kilka źródeł).

 

 

wartość odżywcza grzybów

 

 

Uważa się, że:

  • Są źródłem antyoksydantów, które wychwytują wolne rodniki niekorzystnie wpływające na nasz organizm
  • Zmniejszają uszkodzenia DNA
  • Zmniejszają rozwój komórek nowotworowych
  • Wiążą wolne rodniki (odpowiadające m.in. na starzenie i choroby nowotworowe)
  • Stymulują układ odpornościowy organizmu (co wpływa korzystnie również w leczeniu innych chorób m.in. zakaźnych)
  • Obniżają stężenie czynników rakotwórczych
  • Obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) – zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia
  • Przyspieszenie wydalania cholesterolu
  • Zmniejszone wchłanianie cholesterolu z pożywienia
  • Obniżenie ciśnienia krwi
  • Mogą działać wspierająco w zapobieganiu chorobom (działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe)
  • Wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe
  • Zmniejszają wchłanianie tłuszczów z pożywienia

 

 

 

Grzyby zaliczone zostały do żywności funkcjonalnej – to żywność, która posiada udokumentowany badaniami naukowymi korzystny wpływ na zdrowie, ponad ten, który wynika z obecności w niej standardowo składników żywności. Do tego:

  • Są niskokaloryczne z uwagi na dużą zawartość wody
  • Zawierają włókna, które pozytywnie wpływają na perystaltykę układu pokarmowego
  • Źródło białka
  • Zawierają spore ilości witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz C
  • Są źródłem pierwiastków których często nam brakuje: żelazo (i to dobrze przyswajalne nawet do 90%) , cynk, selen, magnez

Grzyby polecam również osobom, które nie jedzą mięsa -dobre źródło smaku mięsno-grzybowego.

Tymi przykładami chcę Ci pokazać, że warto jeść grzyby nie tylko z uwagi na ich właściwości smakowe, ale również dlatego, że są po prostu zdrowe.

Biorąc pod uwagę półki sklepowe przepełnione żywnością przetworzoną i coraz gorszą jakość pożywienia jedną z podstawowych zasad, które polecałabym stosować, to jedzenie produktów, które są jak najbardziej naturalne. Podstawą naszej diety w jak największym stopniu powinny być produkty pochodzące od roślin. Grzyby jadalne, w tym grzyby egzotyczne, to obok warzyw i owoców produkt, który może korzystnie wpływać na nasze zdrowie.

 

grzyby egzotyczne

 

Czy grzyby są ciężkostrawne? 

 

Uważa się, że owa ciężkostrawność może wynikać z zawartości w grzybach chityny. Można ją porównać do błonnika, podobnie jak on, może zwiększać perystaltykę jelit.  Więcej na ten temat przeczytasz TUTAJ.

Chityna to włókna dlatego odpowiednie rozdrobnienie, obróbka termiczna i dokładne przeżuwanie powodują rozdrobnienie tego związku. W większym stopniu uczucie ciężkości po zjedzeniu grzybów może wynikać z tego, że często są one podawane z tłustymi produktami. Mięsem, sosami, śmietaną, dużą ilością tłuszczu.

Źle się czujesz po zjedzeniu grzybów? To po prostu ich nie jedz. Zasada jest taka sama jak w przypadku innych produktów – wyeliminuj te, które Ci nie służą.

 

Czy grzyby hodowlane są bezpieczne? 

Tak. Produkowane są w kontrolowanych warunkach, nie gromadzą metali ciężkich (dlatego zwracaj uwagę na obszar z którego zbierane są grzyby leśne).

 

 

Zdjęcia pochodzą ze strony www.fun-gi.pl 

Tam znajdziecie więcej informacji na temat grzybów i fajne przepisy z ich wykorzystaniem.

 

 

  • Postepy Hig Med Dosw. (online), 2004; 58: 352-357 www.phmd.pl; “Związki biologicznie aktywne zawarte w grzybach
    jadalnych i ich korzystny wpływ na zdrowie”; Justyna Rajewska, Bożena Bałasińska (SGGW)
  • ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2014, 1 (92), 16 – 28; “WARTOŚĆ ODŻYWCZA I PROZDROWOTNA GRZYBÓW”; MAREK SIWULSKI, KRZYSZTOF SOBIERALSKI, IWONA SAS-GOLAK (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu).
  • Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych. Tom 60, 2011r; “SKŁAD, WARTOŚĆ ODŻYWCZA ORAZ WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE GRZYBÓW POZYSKIWANYCH ZE STANOWISK NATURALNYCH”; Iwona Sas-Golak, Krzysztof Sobieralski, Marek Siwulski, Jolanta Lisiecka (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu).

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment