SOCIAL MEDIA
Daria Rybicka - dietoporady | Zdrowa przekąska dla dzieci – domowe chipsy z owoców
1046
post-template-default,single,single-post,postid-1046,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,columns-3,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Zdrowa przekąska dla dzieci – domowe chipsy z owoców

DZIECKO NIE CHCE JEŚĆ

 

Jeżeli zastanawiasz się od czego możesz zacząć, kiedy Twoje dziecko nie chce jeść, mam dla Ciebie propozycję.

Weź kartkę i przez 2-3 dni zacznij zapisywać co Twoje dziecko je (zapisz godzinę i wielkość posiłku „na oko”). Pamiętaj, aby wpisać każdą szklankę soku, zjedzonego cukierka, czy paluszki zjedzone „w locie”.

Chodzi o to, abyś dokładnie zobaczyła, co Twoje dziecko tak naprawdę je w ciągu dnia i jakie to są ilości.

Często rodzice twierdzą, że ich dziecko nie je.  Później, kiedy analizują takie notatki, okazuje się że dziecko je całkiem sporo, tylko w małych porcjach w ciągu całego dnia.

Zwróć uwagę, ile przekąsek pojawia się na tej liście. Czy przypadkiem nie jest tak, że znajdziesz tam ich kilka dziennie. Rano szklanka „Kubusia”, przed południem „Danio” (TUTAJ sprawdź przepis na domowy serek), później 2 cukierki, a po południu jeszcze garść paluszków, czy chipsów.

A jeśli już o przekąskach mowa, to zobacz nasze propozycje na zdrowe przekąski.

SUSZONE OWOCE

Często poświęcamy sporo czasu aby przygotować coś dobrego dla naszych dzieci. Zdrowe gotowanie nie musi być czasochłonne. Ułatwiaj sobie życie. Przygotuj większą porcję i wykorzystuj produkty przez kilka dni.

Suszone owoce to zdrowa, słodka, chrupiąca przekąska, bardzo łatwa do przygotowania.

Suszyć możemy większość owoców. Na początek polecam JABŁKA, GRUSZKI I BANANY, które są zwykle uwielbiane przez dzieciaki.

Jeżeli masz więcej cierpliwości owoce można wysuszyć kładąc je na czystym grzejniku.

Jeśli chcesz skorzystać z szybszej wersji 😉 proponuję suszenie w piekarniku. Mam swój rytuał związany z suszeniem owoców. Kładę dzieciaki spać, przygotowuję owoce i wkładam je wieczorem do piekarnika. Lubię ten moment, kiedy przy wieczornej krzątaninie roznosi się słodki, przyjemny zapach owoców.

 

daria rybicka dietetyk warszawa chipsy

 

PRZYGOTOWANIE

– Umyj owoce

– Obierz jabłka i gruszki

– Pokrój na bardzo cienkie okrągłe plasterki

– Wytnij gniazda nasienne ze środka

– Ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

– Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. ok 60-70 stopni.

Owoce zwykle suszą się kilka godzin (u mnie zwykle ok. 4 godz)

Oczywiście wszystko zależy od piekarnika. Czasami suszenie wymaga temp. 90 stopni, czy dłuższego czasu. Nie przerażaj się 😉 to nie wymaga naszego zaangażowania, chipsy robią się same 😉 Jeżeli obawiasz się, że owoce mogą się przypalić możesz czasami uchylać drzwi piekarnika.

Co jakiś czas po prostu sprawdzaj, czy owoce są już gotowe.

Jeżeli chcesz uzyskać chrupiący efekt, pamiętaj o pokrojeniu ich w bardzo cienkie plastry i dłuższym suszeniu.

Warto też sprawdzić jaka konsystencja najbardziej będzie odpowiadać Twoim dzieciom.

Np. mój Juluś lubi delikatnie „rozmięknięte”, kiedy nie są jeszcze do końca wysuszone. Wtedy owoce można pokroić nieco grubiej, czy krócej suszyć.

 

Chipsy warto zrobić w większej ilości „na zapas”.

Przechowuj owoce zamknięte w słoiku. Możesz je dodać do domowego musli (przepis w kolejnym tygodniu) albo włożyć do pudełka z jedzeniem do szkoły.

 

 

daria rybicka dietetyk warszawa chipsy

 

daria rybicka dietetyk warszawa chipsy

 

daria rybicka dietetyk warszawa chipsy

 

daria rybicka dietetyk warszawa chipsy

 

daria rybicka dietetyk warszawa chipsy

 

 

Wpis przygotowany w ramach współpracy z Magdą . Razem stawiamy czoła dzieciom niejadkom i pokazujemy jak wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe.

Zdjęcia – Magda mojedwoje.pl

 

 

No Comments

Post A Comment