19 lis Zdrowe słodycze – babeczki i praliny z fasoli
Mam dwie kulinarne “słabości”. Jedną z nich są słodycze, dlatego dużo kombinuję z przepisami na ich zdrowe odpowiedniki. Dziś zapraszam Was na czekoladowe babeczki z fasoli i obłędne praliny. Zrobiłyśmy je podczas warsztatów “Kwadrans w kuchni” (TUTAJ) i bardzo nam smakowały. To naprawdę fajny pomysł na weekendowe słodkości. Zdrowe i szybkie do przygotowania. Przepis jest bardzo prosty, zobaczcie jak radzili sobie z nim mali pomocnicy.
Marta dziękujemy za zdjęcia i wsparcie ?
Czekam na wieści jak Wam smakowały
A jeśli szukacie pomysłu na zdrową przekąskę lub pastę na kanapki, to u Kasi znajdziecie przepis na domowy hummus.
Lubię szybkie gotowanie stąd przepisy w cyklu #kwadranswkuchni. Dajcie mi znać jeśli macie ulubione przepisy na słodycze do zrobienia w ekspresowym tempie.
Babeczki czekoladowe lub ciasto z fasoli
- Fasola czerwona gotowana na parze 1 opakowanie
- Banany 2 mini, dojrzałe
- Jaja 2 sztuki
- Olej kokosowy 2 łyżki/ tłuszcz
- Kakao 2 łyżki czubate
- Miód 2 łyżki czubate + * 4 daktyle sparzone
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie
Wszystkie składniki zblendować na bardzo gładką masę (min. 5 minut). Piec w temp. 180 stopni góra-dół przez 40-45 minut. Wystudzić porządnie. Opcjonalnie polać polewą. Wstawić do lodówki.
Propozycja polewy: 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki wody, 1-2 łyżki kakao, 2 łyżki miodu
2 propozycja polewy: gorzka czekolada, odrobina mleka (roślinne lub zwykłe) – rozpuszczone w rondelku
Możesz podawać w formie babeczek lub ciasta (piekę w na blaszce “keksówce”)
Czekoladowe vege praliny
- Czerwona fasola szklanka (wykorzystałam gotową z puszki – gotowaną na parze)
- Daktyle ok. 100g
- Kakao tak jak lubisz ok 1-2 łyżek
- Dowolne orzechy, migdały (pokruszone)
- Wiórki kokosowe/kakao/pokruszone migdały/orzechy (ulubione dodatki do obtoczenia)
Fasolę, daktyle, orzechy, kakao blendujemy aż powstanie gładka, gęsta masa.
Zamocz palce w wodzie i zrób małe kulki, które obtoczysz w dowolnych dodatkach (migdały, orzechy, wiórki kokosowe itd.). Wstaw do lodówki.
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak Wam smakowały
Tester jakości 😉
Prezenty dla uczestników
Przepisy pochodzą z warsztatów “Kwadrans w kuchni”
Kasia
Posted at 17:31h, 23 listopadaTe babeczki to coś dla mnie! Jakim tłuszczem i w jakiej ilości zastąpić olej kokosowy? Olej rzepakowy albo masło? I też dwie łyżki? Od dłuższego czasu szukam dobrego, nierafinowanego oleju kokosowego i na razie nie mogę znaleźć.
Pozdraiwam!