16 cze Jaja – dlaczego warto je jeść + przepis na pyszną szakszukę
Dlaczego warto jeść jaja?
Przede wszystkim to bardzo odżywczy produkt.
• Źródła łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy i to w odpowiednich proporcjach. Jest to białko wysokiej jakości.
• Dobre źródło witamin – witamina D, E, K, witaminy z grupy B
• Zawiera spore ilości składników mineralnych np. wapnia i selenu
• Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (dobre tłuszcze)
• Zawiera dużo składników odżywczych m.in. cholina, która korzystnie wpływa na układ nerwowy. Między innymi stymuluje rozwój mózgu płodu, co jest niezwykle istotne u kobiet ciężarnych
• Zawiera związki, które dobrze wpływają na funkcjonowanie oczu. Luteina, zeaksantyna to przeciwutleniacze ważne dla oczu, chronią np. przed uszkodzeniami siatkówki, czy zmniejszają ryzyko chorób oczu.
• Nie wpływają źle na układ krążenia (kiedyś uważano, że powodują wzrost poziomu cholesterolu we krwi)
• Zapewnia uczucie sytości na długi czas
Na wartość odżywczą jaja ma wpływ również źródło pochodzenia. Jaja od kur z wolnego wybiegu mogą mieć wyższą wartość odżywczą od kur żyjących w klatkach, chociaż tutaj też wszystko zależy od paszy, która jest podawana zwierzętom.
O co chodzi z tymi numerkami?
Oznaczenia jaj :
0- ekologiczny
1 – wolnowybiegowy
2 – ściółkowy
3 – klatkowy
JAJA W CIĄŻY
Jak najbardziej polecam jedzenie jaj, jeżeli jesteś w ciąży. Więcej na ten temat pisałam jakiś czas temu na prośbę Nicole. TUTAJ znajdziecie więcej informacji
Jak zmniejszyć ryzyko zakażenia Salmonellą?
Czy można jeść jaja na miękko w ciąży?
Bezpieczna metoda przygotowania jaj
Opinię ginekologa, dlaczego warto jeść jaja w ciąży
JAJA W TRAKCIE KARMIENIA PIERSIĄ
Jak najbardziej możesz jeść jaja, kiedy karmisz piersią. Możesz jeść jaja na twardo, miękko, jaja w koszulce, jajecznicę, czy szakszukę.
Tak a propos szakszuki, to obok jaja w koszulce nasza ulubiona forma jedzenia jaj.
A TY JAKĄ LUBISZ SZAKSZUKĘ?
WERSJA PODSTAWOWA, CZY MASZ JAKIEŚ ULUBIONE DODATKI?
SZAKSZUKA
Shakshouka to danie kuchni izraelskiej, egispskiej i marokańskiej. Oznacza wielki bałagan. To idealne rozwiązanie, kiedy chcesz wyczyścić lodówkę 😉 Do jaj gotowanych na pomidorach dodajesz to, co masz i danie gotowe.
To jedno z naszych ulubionych potraw z jaj. Idealne na śniadanie i kolację. Świetnie się sprawdza, kiedy zostały mi jakieś końcówki produktów, które chcę wykorzystać.
Tak, możesz ją jeść będąc w ciąży, karmiąc piersią i będąc na diecie 🙂
ZNACIE? LUBICIE?
Jeśli nie, to niżej przepis
WERSJA PODSTAWOWA
- 2-3 jaja
- 2 pomidory
- Łyżeczka oliwy/oleju
- Mały ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- Sól, pieprz, oregano, ostra papryka, ulubione przyprawy
Na niewielkiej patelni podgrzać tłuszcz, dodać czosnek, cebulę. Delikatnie podsmażyć. Dodać pokrojone na duże kawałki pomidory (dużego pomidora kroję na 4-6 kawałków). Pomidory można sparzyć i obrać ze skóry. Ja z oszczędności czasu tego nie robię. Dodać ulubione przyprawy (np. sól, pieprz, oregano). Pomidory chwilę podgrzać (kilka minut), ale pilnować aby się nie rozpadły. Chodzi o to, aby puściły sok, ale nie rozpadły się całkowicie. Dodaj jaja, przykryj pokrywką i gotować ok. kilku minut 3-5. Na wierzch świeżo zmielony pieprz i zieleninka np. świeża bazylia lub pietruszka lub kolendra.
Zjedz prosto z patelni.
Wersję podstawową możesz urozmaicać dowolnymi dodatkami.
WERSJA MĘSKA z kiełbaską
- 3-4 jaja
- 2 duże pomidory
- Łyżeczka oliwy/oleju
- 1 cebula
- kiełbaska
- Sól, pieprz, oregano, ostra papryka, ulubione przyprawy
Na niewielkiej patelni podgrzać tłuszcz, dodać czosnek, cebulę, kiełbaskę. Delikatnie podsmażyć. Dodać pokrojone na duże kawałki pomidory (dużego pomidora kroję na 4-6 kawałków). Dodać ulubione przyprawy (np. sól, pieprz, oregano). Pomidory chwilę podgrzać (kilka minut), ale pilnować aby się nie rozpadły. Chodzi o to, aby puściły sok, ale nie rozpadły się całkowicie. Dodaj jaja, przykryj pokrywką i gotować ok. kilku minut 3-5. Na wierzch świeżo zmielony pieprz i tymianek.
Zjedz prosto z patelni.
SZAKSZUKA Z CUKINIĄ, SZPINAKIEM I SEREM FETA
- 3 jaja
- 2 pomidory
- odrobina oleju
- 1/2 cebuli
- 1/3 cukinii *może być więcej
- garść młodego szpinaku
- kawałek sera greckiego typu feta
- Sól, pieprz, oregano,
Na niewielkiej patelni podgrzać tłuszcz, dodać cebulę, po chwili cukinię. Delikatnie podsmażyć. Dodać pokrojone na duże kawałki pomidory (dużego pomidora kroję na 4-6 kawałków). Dodać ulubione przyprawy (np. sól, pieprz, oregano). Pomidory chwilę podgrzać (kilka minut), ale pilnować aby się nie rozpadły. Chodzi o to, aby puściły sok, ale nie rozpadły się całkowicie. Dodaj jaja, przykryj pokrywką i gotować ok. kilku minut 3-5.
Na wierzch świeżo zmielony pieprz i zieleninka u mnie świeże listki oregano.
Na koniec ułóż garść szpinaku i kawałki sera.
Zjedz prosto z patelni.
Smacznego!
KTÓRA WERSJA NAJBARDZIEJ CI ODPOWIADA?
Daj znać, jeśli masz swoje sposoby na szakszukę
A tak przy okazji, chciałam Wam jeszcze powiedzieć o akcji “Karmię, jem wszystko”. Dominika, Mama Lekarz mnie do niej zaprosiła.
Tak, jem wszystkie produkty, które jadłabym nie karmiąc piersią. Jaja, cebulę, czosnek, wszystkie warzywa i owoce….
Powiem więcej, nawet alkohol wypiłam. Najprawdziwszy z prawdziwych, kolorowe wino z całym 5% alkoholu.
Także dziewczyny, “KARMIĘ, JEM WSZYSTKO”
See you soon
D.
No Comments