Daria Rybicka - dietoporady | Zdrowe słodycze – babeczki i praliny z fasoli
1038
single,single-post,postid-1038,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
Processed with VSCOcam with a5 preset

Zdrowe słodycze – babeczki i praliny z fasoli

Mam dwie kulinarne „słabości”. Jedną z nich są słodycze, dlatego dużo kombinuję z przepisami na ich zdrowe odpowiedniki. Dziś zapraszam Was na czekoladowe babeczki z fasoli i obłędne praliny. Zrobiłyśmy je podczas warsztatów „Kwadrans w kuchni” (TUTAJ) i bardzo nam smakowały. To naprawdę fajny pomysł na weekendowe słodkości. Zdrowe i szybkie do przygotowania. Przepis jest bardzo prosty, zobaczcie jak radzili sobie z nim mali pomocnicy.

Marta dziękujemy za zdjęcia i wsparcie 😘

 

Czekam na wieści jak Wam smakowały 

A jeśli szukacie pomysłu na zdrową przekąskę lub pastę na kanapki, to u Kasi znajdziecie przepis na domowy hummus.

 

Lubię szybkie gotowanie stąd przepisy w cyklu #kwadranswkuchni. Dajcie mi znać jeśli macie    ulubione przepisy na słodycze do zrobienia w ekspresowym tempie.

 

 dietetyk warszawa daria rybicka zdrowe słodycze

Babeczki czekoladowe lub ciasto z fasoli

  • Fasola czerwona gotowana na parze 1 opakowanie
  • Banany 2 mini, dojrzałe
  • Jaja 2 sztuki
  • Olej kokosowy 2 łyżki/ tłuszcz
  • Kakao 2 łyżki czubate
  • Miód 2 łyżki czubate + * 4 daktyle sparzone
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie

Wszystkie składniki zblendować na bardzo gładką masę (min. 5 minut). Piec w temp. 180 stopni góra-dół przez 40-45 minut. Wystudzić porządnie. Opcjonalnie polać polewą. Wstawić do lodówki.

Propozycja polewy: 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki wody, 1-2 łyżki kakao, 2 łyżki miodu

2 propozycja polewy: gorzka czekolada, odrobina mleka (roślinne lub zwykłe) – rozpuszczone w rondelku

 

Możesz podawać w formie babeczek lub ciasta (piekę w na blaszce „keksówce”)

 

Processed with VSCOcam with a5 presetdietetyk warszawa daria rybicka zdrowe słodycze

dietetyk warszawa daria rybicka zdrowe słodycze

dietetyk warszawa daria rybicka zdrowe słodycze

dietetyk warszawa daria rybicka zdrowe słodycze

dietetyk warszawa daria rybicka zdrowe słodycze

dietetyk warszawa daria rybicka zdrowe słodycze

dietetyk warszawa daria rybicka zdrowe słodycze

dietetyk warszawa daria rybicka zdrowe słodycze

dietetyk warszawa daria rybicka zdrowe słodycze

dietetyk warszawa daria rybicka zdrowe słodycze

 

 dietetyk warszawa daria rybicka zdrowe słodycze


Pewnego dnia z przyjaciółką wybrałyśmy się do ThinkLoveJuices (restauracja wege w Warszawie). To tam pierwszy raz jadłam praliny z czerwonej fasoli. To one były inspiracją do zrobienia takich w domu. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak Wam smakują.

 

 

Czekoladowe vege praliny

  • Czerwona fasola szklanka (wykorzystałam gotową z puszki – gotowaną na parze)
  • Daktyle ok. 100g
  • Kakao tak jak lubisz ok 1-2 łyżek
  • Dowolne orzechy, migdały (pokruszone)
  • Wiórki kokosowe/kakao/pokruszone migdały/orzechy (ulubione dodatki do obtoczenia)

Fasolę, daktyle, orzechy, kakao blendujemy aż powstanie gładka, gęsta masa.

Zamocz palce w wodzie i zrób małe kulki, które obtoczysz w dowolnych dodatkach (migdały, orzechy, wiórki kokosowe itd.). Wstaw do lodówki.

 

Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak Wam smakowały

 

dietetyk warszawa daria rybicka zdrowe słodycze

dietetyk warszawa daria rybicka zdrowe słodycze

 

Tester jakości 😉

dietetyk warszawa daria rybicka zdrowe słodycze

Prezenty dla uczestników

dietetyk warszawa daria rybicka zdrowe słodycze

 

Przepisy pochodzą z warsztatów „Kwadrans w kuchni”

daria rybicka dietetyk warszawa warsztaty

1Comment
  • Kasia
    Posted at 17:31h, 23 listopada Odpowiedz

    Te babeczki to coś dla mnie! Jakim tłuszczem i w jakiej ilości zastąpić olej kokosowy? Olej rzepakowy albo masło? I też dwie łyżki? Od dłuższego czasu szukam dobrego, nierafinowanego oleju kokosowego i na razie nie mogę znaleźć.

    Pozdraiwam!

Post A Comment